Občina Sežana
DomovKazaloE-mailvecjemanjse Išči  
Obcinski predpisiVloge in obrazciUradne objaveInformacije javnega znacaja
Občina Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana

T: ++386 (0)5 731 01 00
F: ++386 (0)5 731 01 23
E: obcina@sezana.si

Novi vozili sežanskih poklicnih gasilcev
Natisni  Pošlji prijatelju
27.6.2018

ZGRS

V poklicni gasilski enoti Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana se nadaljuje cikel posodobitve voznega parka, tokrat se ta povečuje za dve gasilski vozili. Večje tehnično reševalno vozilo TRV-2D, ki je sicer rabljeno, je bilo nabavljeno v Nemčiji in bo zamenjalo popolnoma dotrajano prejšnje vozilo, staro več kot 30 let. Vozilo z dvigalom, vitlom in vgrajenim agregatom, je nepogrešljivi del voznega parka poklicnih gasilcev in se uporablja predvsem ob večjih nesrečah na cesti, neurjih in nesrečah z nevarnimi snovmi. Je edino te vrste na območju občin Divača, Hrpelje – Kozina, Komen in Sežana, ki so ustanoviteljice gasilskega zavoda. Skupna vrednost vozila znaša 105.000,00 EUR, pri čemer je 60.000,00 EUR zagotovila Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje iz naslova financiranja gasilskih enot širšega pomena, preostanek sredstev pa so zagotovile vse štiri občine ustanoviteljice. Velja poudariti, da so pri predelavi rabljenega vozila z lastnim delom v veliki meri sodelovali tudi sami poklicni gasilci.

Drugo vozilo, ki so ga poklicnim gasilcem slovesno predali županji občin Divača in Hrpelje – Kozina, župan Občine Sežana ter podžupan Občine Komen, je hitro tehnično reševalno vozilo HTRV-2D. Namenjeno je posredovanju ob prometnih in drugih nesrečah na težko dostopnih krajih (npr. nesreče pri delu v gozdu) in je opremljeno tudi z defibrilatorjem. Vrednost vozila znaša 80.000,00 EUR, pri čemer je pretežni del sredstev (72.000,00 EUR) zagotovila Občina Sežana iz naslova požarne takse. Preostali del za nakup vozila je javni zavod prejel od Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje.

Slovesnosti ob predaji vozil, ki je potekala v sredo, 27. junija 2018, so se poleg županov občin ustanoviteljic udeležili tudi predstavniki Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje ter poklicnih in prostovoljnih gasilskih enot.

Novi vozili sta nepogrešljivi za učinkovito posredovanje v intervencijah, ki predvsem v kategoriji tehničnih nesreč v zadnjih letih naraščajo. Sodobni vozili predstavljata tudi pomemben prispevek k varnosti dela za same gasilce, ki je temeljnega pomena za vsakodnevno skrb za varnost občanov in njihovega premoženja.

Besedilo in foto: Občinska uprava