Občina Sežana
DomovKazaloE-mailvecjemanjse Išči  
Obcinski predpisiVloge in obrazciUradne objaveInformacije javnega znacaja
Občina Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana

T: ++386 (0)5 731 01 00
F: ++386 (0)5 731 01 23
E: obcina@sezana.si

Poklonitev spominu na sovjetskega partizana
Natisni  Pošlji prijatelju
16.4.2018Kot že nekaj let zapovrstjo, so se tudi letos 16. aprila, v počastitev Dneva zmage 9. maja, predstavniki Veleposlaništva Ruske Federacije ter Ruskega centra znanosti in kulture poklonili spominu na sovjetskega vojaka Kasseja Sebera, ki je kot član 5. bataljona VDV umrl 29. novembra 1943, dva dni po napadu italijanske karabinjerske postaje v Divači.
Za grob je od leta 1943 do leta 2017 skrbel vojni veteran Ludvik Plut. Po njegovi smrti pa se je tej skrbi zavezal njegov sin in tako skupaj s sovaščani iz Povirja zagotovil, da sovjetski partizan ne bo šel v pozabo. Prizadevanje za ohranitev spomina na vojake, ki so umrli v inozemstvu, je za predstavnike Rusije v Sloveniji izrednega pomena, zato so se Občini Sežana ter prebivalcem Povirja tudi toplo zahvalili. Predstavniki veleposlaništva in Ruskega centra znanosti v zadnjem času namenjajo veliko pozornosti tudi grobovom herojev, ki so umrli med 1. in 2. svetovno vojno. To počnejo skupaj s slovenskimi partnerji, pri tem pa jih podpirajo tako občine, kot tudi veteranske organizacije.

Ob položitvi venca na grob sovjetskega vojaka kazahstanskega rodu na pokopališču Britof v Povirju, so se spominu z minuto molka poklonili tudi predstavniki Občine Sežana, Krajevne skupnosti Povir ter Združenja borcev za vrednote NOB Sežana.
Dr. Doku Zavgajev, veleposlanik Ruske federacije v Republiki Sloveniji, se je v imenu ruskega veleposlaništva pisno zahvalil županu Občine Sežana, gospodu Davorinu Terčonu  za skrbno vzdrževanje njihovih grobišč in za primerno ohranjanje spomina na sovjetske vojake, ki so umrli na slovenskih tleh v času druge svetovne vojne.

Povezava na dokument