Občina Sežana
DomovKazaloE-mailvecjemanjse Išči  
Obcinski predpisiVloge in obrazciUradne objaveInformacije javnega znacaja
Občina Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana

T: ++386 (0)5 731 01 00
F: ++386 (0)5 731 01 23
E: obcina@sezana.si

Delovni obisk Občine Gevgelija
Natisni  Pošlji prijatelju
4.4.2018Konec meseca marca, se je na povabilo župana Občine Gevgelija, gospoda Sasha Pockova, na dvodnevnem obisku v Makedoniji mudila delegacija občine Sežana pod vodstvom župana, Davorina Terčona. Sodelovanje med občinama sega v leto 2008, ko sta župana obeh občin podpisala Memorandum o skupnem sodelovanju, s katerim sta se občini zapisali k sodelovanju na gospodarskem, turističnem, kulturnem in športnem področju.

Glede na to, da sta tako Gevgelija kot Sežana obmejni občini, imata veliko skupnih značilnosti, nenazadnje pa tudi kar nekaj sorodnih izzivov ter vprašanj. V okviru obiska so tako potekala različna srečanja, na katerih so predstavniki obeh občin predstavili svoji skupnosti. Tako je sežanska delegacija g. Pockovu in tamkajšnji občinski upravi prikazala svoje izkušnje glede sodelovanja v različnih projektih in pridobivanja evropskih sredstev, predstavnikom občinskega sveta pa izkušnje pri upravljanju lokalne skupnosti, skrbi za otroke, izobraževanje, razvoj kulture in drugih dejavnosti. Gostitelje je posebej zanimala vzpostavitev in delovanje podjetniškega inkubatorja, kot pomembne spodbude za razvoj lokalnega gospodarskega okolja.  
 
Delegacijo so v sklopu delovnega srečanja sprejeli tudi v tamkajšnjem Narodnem muzeju, obiskala je tudi tovarno podjetja za pridelavo ter predelavo sadja in zelenjave DIEM, ter si ogledala novo zgrajeno čistilno napravo v Gevgeliji, ki je pravkar začela testno obratovati. Gre za kapitalski projekt, ki se financira z donacijo Švicarske razvojne agencije ter grške in makedonske vlade, ki bo imela pomembne koristi v lokalnem gospodarskem in ekološko trajnostnem razvoju. Sežanska delegacija je obenem prisostvovala tudi regionalnemu srečanju predstavnikov občin Dojran, Bogdanci, Valandovo in Gevgelija, kjer so gostitelje še posebej zanimale izkušnjah Sežane s partnerstvom v LAS in konkretni projekti, ki so bili izvedeni preko pristopa LEADER.

Obisk sežanske delegacije v Gevgeliji je med drugim ponudil priložnost predvsem za preverjanje možnosti za sodelovanje na različnih področjih, še posebej, skupnih nastopih za pridobivanje evropskih sredstev. Kot je na novinarski konferenci dejal župan Terčon, »bi – glede na to, da bo Makedonija pravkar začela pristopna pogajanja z Evropsko unijo – lahko na tem področju dosegli konkretne dogovore.«