Občina Sežana
DomovKazaloE-mailvecjemanjse Išči  
Obcinski predpisiVloge in obrazciUradne objaveInformacije javnega znacaja
Občina Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana

T: ++386 (0)5 731 01 00
F: ++386 (0)5 731 01 23
E: obcina@sezana.si

Živi muzej Krasa je naj tematska pot 2017
Natisni  Pošlji prijatelju
17.10.2017V okviru projekta Turistične zveze Slovenije, Moja dežela – lepa in gostoljubna 2017 je strokovna komisija v torek, 17. oktobra na Dnevih slovenskega turizma, ki so letos potekali v Kranjski Gori, podelila priznanje Občini Sežana za najboljšo tematsko pot v Sloveniji z leto 2017. Priznanje za pot Živi muzej Krasa je prevzel Davorin Terčon, župan Občine Sežana.
Projekt Moja dežela lepa in gostoljubna, ki je letos že 26. zapored, poteka v več kategorijah in sicer večja mesta nad 20.000 prebivalcev, srednja mesta od 5.000 do 20.000 prebivalcev, manjša mesta od 2.000 do 5.000 prebivalcev, zdraviliški kraji, turistični kraji, izletniški kraji do 2.000 prebivalcev, kampi, mladinska prenočišča, tematske poti, Bencinski servisi Petrol.
Tekmovanje za naslov »Naj pot«, se je pričelo v letu 2011 pod okriljem Turistične zveze Slovenije, Zavoda za gozdove Slovenije in GIZ pohodništvo in kolesarjenje in sicer v okviru projekta Moja dežela, lepa in gostoljubna. V letošnjem letu je na razpis Turistične zveze Slovenije za kategorijo najlepša tematska pot prispelo 27 predlogov. Strokovna komisija je na podlagi ocenjevalnih modulov; vtis-privlačnost, vzdrževanje-upravljanje, vodenje, dostopnost-varnost in sporočilnost-interpretacija, izbrala tri najboljše tematske poti.
Za prva tri mesta so bili nominirani Živi muzej Krasa, Škratova učna pot na Rogli in Pot kulturne dediščine Žirovnica. Po izboru strokovne komisije je zmaga pripadala Živemu muzeju Krasa, na drugo mesto se je uvrstila Škratova učna pot na Rogli, tretje mesto pa je zasedla Pot kulture dediščine Žirovnica. Predlog za nominacijo Živega muzeja Krasa je podala Turistična zveza Kras, Brkini, Notranjska.
Občina Sežana je bila v okviru projekta Moja dežela lepa in gostoljubna v preteklosti nagrajena že v različnih kategorijah. V kategoriji za najboljše Mladinsko prenočišče je Mladinski hotel Pliskovica zasedel eno bronasto, eno srebrno in dve zlati priznanji. V letu 2013 pa je komisija v močni konkurenci za najbolj urejeno mestno jedro, izbrala prav mestno jedro Sežane. Tudi sicer je Občina Sežana v preteklosti prejela priznanja na različnih področjih kot denimo Certifikat mladim prijazna občina, Prostovoljstvu prijazno mesto ter Certifikat Zlati kamen, ki po metodologiji ISSO dosega standard občine dobrega življenja.
Želimo si, da bi se tudi v prihodnje skupaj, z javnimi institucijami in posamezniki, stremeli k urejanju prostora, okolja in gostoljubnosti.