Občina Sežana
DomovKazaloE-mailvecjemanjse Išči  
Obcinski predpisiVloge in obrazciUradne objaveInformacije javnega znacaja
Občina Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana

T: ++386 (0)5 731 01 00
F: ++386 (0)5 731 01 23
E: obcina@sezana.si

Rabska fjera
Natisni  Pošlji prijatelju
31.7.2017
Predstavniki Občine Sežana, ki je z Občino Rab podpisala pobratenje leta 2005 (leta 2002 dogovor o pobratenju, leta 2004 pa sklep o pobratenju), so se tudi letos udeležili Rabske fjere, in sicer od 25. do 28. julija 2017. Predstavljali so občino in njene kulturne in zgodovinske znamenitosti.

Rabska fjera je največji srednjeveški poletni festival na Hrvaškem, temelji na tradiciji, ki se je začela že 21. julija 1364. Fjera, posvečena sv. Kristoforju, zavetniku mesta Rab,  je nekoč trajala 14 dni, v sodobnem času, od leta 2001 pa se celo mesto vrne v preteklost za tri dni – meščani mesta Rab kot tudi predstavniki pobratenih občin – obiskovalcem predstavljajo če že ne srednjeveške obrti pa vsaj obrti v preteklosti.

Letos so Občino Sežana poleg uradne delegacije zastopali 'obrtniki': Jernej Bortolato, ki je predstavljal obdelavo kamna na Krasu, Elda Svetina, Olga Kmetec, Mara Furlan in Magdalena Svetina Terčon (članice občasne pevske zasedbe Na horuk) pa so predstavljale vezenje in klekljanje na Krasu. Stojnica z domačimi izdelki in materialom sežanskega TIC, ki je bila postavljena na mestu nekdanje bazilike, je privabljala poglede obiskovalcev, marsikdo se je tudi preizkusil v vihtenju Jernejevega kladiva ali prisluhnil mehkemu potrkavanju klekeljnov. 

Ker je Občina Rab pobratena z Občino Sežana so se predstavniki ob začetku festivala srečali s predstavniki Občine Rab in tudi predstavniki drugih občin, ki so pobratene z gostiteljico, San Marino (od leta 1968), Königsbrunn (od leta 1995), Kočevje (od leta 1985). Magdalena Svetina Terčon je gostovanje na Rabu izkoristila tudi za obisk Gradske knjižnice Rab. Ravnateljica Lidija Domijan Šipovac se je strinjala s pobudo, da se sodelovanje med občinama poglobi tudi na področju knjižničarstva.

V naslednjem letu bo Rabska fjera še posebej slavnostno obarvana, saj bodo na njej obeležili 50-letnico pobratenja z italijansko občino San Marino.