Občina Sežana
DomovKazaloE-mailvecjemanjse Išči  
Obcinski predpisiVloge in obrazciUradne objaveInformacije javnega znacaja
Občina Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana

T: ++386 (0)5 731 01 00
F: ++386 (0)5 731 01 23
E: obcina@sezana.si

Poklonitev spominu na sovjetskega partizana
Natisni  Pošlji prijatelju
5.5.2017Ob 9. maju, Dnevu zmage, so predstavniki Veleposlaništva Ruske Federacije ter Ruskega centra znanosti in kulture položili venec na grob sovjetskega vojaka Kasseja Sebera, ki je kot član 5. bataljona VDV umrl 29. novembra 1943, dva dni po napadu italijanske karabinjerske postaje v Divači.
Za grob je vse od leta 1943, pa do nedavnega skrbel vojni veteran Ludvik Plut. Po njegovi smrti, januarja letos, pa se je tej skrbi zavezal njegov sin in skupaj s sovaščani zagotovil, da tako sovjetski partizan ne bo šel v pozabo. Prizadevanje za ohranitev spomina na vojake, ki so umrli v inozemstvu, je za predstavnike Rusije v Sloveniji izrednega pomena, zato so se Občini Sežana ter prebivalcem Povirja tudi toplo zahvalili. Predstavniki veleposlaništva in Ruskega centra znanosti v zadnjem času namenjajo veliko pozornosti tudi grobovom herojev, ki so umrli med 1. in 2. svetovno vojno. To počnejo skupaj s slovenskimi partnerji, pri tem pa jih podpirajo tako župani mest, kot tudi veteranske organizacije in skupnost.

Ob položitvi venca na grob sovjetskega vojaka kazahstanskega rodu na pokopališču Britof v Povirju, so se spominu z minuto molka poklonili tudi predstavniki Občine Sežana, Krajevne skupnosti Povir ter Združenja borcev za vrednote NOB Sežana.