Občina Sežana
DomovKazaloE-mailvecjemanjse Išči  
Obcinski predpisiVloge in obrazciUradne objaveInformacije javnega znacaja
Občina Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana

T: ++386 (0)5 731 01 00
F: ++386 (0)5 731 01 23
E: obcina@sezana.si

Veleposlanik Republike Italije na obisku
Natisni  Pošlji prijatelju
25.11.2016
V petek, 25. novembra 2016, so se na obisku v občini Sežana mudili najvišji predstavniki Republike Italije v Sloveniji, veleposlanik g. Paolo Trichilo, generalna konzulka Italije v Kopru, ga. Iva Palmieri ter  ga. Elisa Scelsa, direktorica urada ICE, italijanske agencije za promocijo internacionalizacije italijanskih podjetij.

V vili Mirasasso ga je sprejel župan občine Sežana Davorin Terčon, ki se mu je zahvalil za obisk ter mu na kratko predstavil značilnosti ter posebnosti občine Sežana in Krasa. Poleg tega je beseda tekla tudi o predstavitvi čezmejnega in regionalnega sodelovanja občine Sežana, s posebnim poudarkom na povezovanju lokalnih skupnosti na čezmejnem območju Krasa. Italijanske predstavnike je posebej zanimalo naseljevanje italijanskih državljanov na tem območju, njihova integracija v lokalno okolje in vključevanje otrok v slovenski šolski sistem.

Sprejemu v občinski stavbi, je v sežanskem Inkubatorju sledilo srečanje s predstavniki gospodarstva, ki imajo sedeže svojih družb na območju naše občine, prihajajo pa iz Republike Italije. Povabilu so se odzvali podjetij  Mathitech, Kyma, Slovil, Barone ter Arte'adv. V uvodnih besedah je direktor Denis Čermelj naprej predstavil namen in poslovanje inkubatorja. Veleposlanika in generalno konzulko je zanimalo predvsem, s čim se ta podjetja ukvarjajo, kako poslujejo v Sloveniji, ali se morebiti soočajo s kakšnimi specifičnimi težavami, zlasti pa je goste zanimalo, kako se podjetja z italijanskimi lastniki počutijo v Sežani oziroma Sloveniji. Podjetniki so predstavili vsak svoje podjetje ter povedali, da v Sloveniji dobro poslujejo in brez posebnih težav. Predstavnika družb Mathitech in Kyma pa sta še posebej izpostavila zelo dobro sodelovanje z Inkubatorjem Sežana. Elisa Scelsa je zbrane povabila, da se lahko podjetja za pomoč pri promociji dejavnosti v tujini obrnejo na agencijo ICE, ki deluje v okviru veleposlaništva v Ljubljani.

Zaradi izredno živahnega in zanimivega razgovora, je gostom zmanjkalo časa za predvideni obisk Vojaškega muzeja Tabor v Lokvi. Ob zaključku obiska se je Trichilo zahvalil za topel sprejem in ponovno izpostavil pomen dobrega sodelovanja skupnosti na obmejnem slovensko-italijanskem območju tudi za razvoj ustreznega gospodarskega okolja.