Občina Sežana
DomovKazaloE-mailvecjemanjse Išči  
Obcinski predpisiVloge in obrazciUradne objaveInformacije javnega znacaja
Občina Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana

T: ++386 (0)5 731 01 00
F: ++386 (0)5 731 01 23
E: obcina@sezana.si

Obisk srednješolcev iz pobratene občine Pardubice, Češka
Natisni  Pošlji prijatelju
20.9.2016Tudi v letošnjem letu, tokrat že enajstič zapovrstjo, dijaki iz Srednje poklicne šole za turizem iz Pardubic (Republika Češka) ponovno gostujejo v Sežani. Na svoji štirinajstdnevni mobilnosti v okviru projekta Erasmus+ se dijaki, med drugim, usposabljajo tudi za pridobitev licence turističnih vodnikov ter spoznavajo Slovenijo. Tako se seznanjajo z njeno kulturo, običaji in tradicijo ter obiskujejo različna slovenska mesta in znamenitosti, o katerih pripravijo predstavitve za svoje šolske kolege, ki se usposabljanja niso udeležili.
V okviru svojega obiska velik poudarek seveda posvečajo tudi spoznavanju in predstavitvi Krasa, kjer dijaki preživijo večino svojega štirinajstdnevnega bivanja v Sloveniji.
Program dela zajema številne kraške atribute, kot so lipicanci, kraško podzemlje, kulinarika, Živi muzej Krasa, botanični vrt ind. Obenem je v njegovem okviru kar nekaj časa namenjenega skupnim izobraževalnim aktivnostim in druženju z dijaki Šolskega centra Srečka Kosovela Sežana, obiskali pa so tudi turistično-informacijski center ter se udeležili še sprejema na Občini Sežana.
V torek, 20. septembra, so mlade sprejeli predstavniki Odbora za regionalno in čezmejno sodelovanje. V izredno sproščenem vzdušju so spoznali osnovne podatke o občini Sežana in Krasu, prav tako pa so tudi sami poskrbeli za promocijo Pardubic in predstavitev svoje šole prisotnim predstavnikom Občine Sežana. Dijaki so povedali, da je Slovenija lepa ter da v njej prebivajo prijazni ljudje, prav tako pa so jo ocenili kot »top Erasmus destinacijo«. Zbrane so navdušili predvsem s fotografijami in posnetki s številnih študijskih ekskurzij po Evropi ter razveselili s pesmijo ob zaključku srečanja.