Občina Sežana
DomovKazaloE-mailvecjemanjse Išči  
Obcinski predpisiVloge in obrazciUradne objaveInformacije javnega znacaja
Občina Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana

T: ++386 (0)5 731 01 00
F: ++386 (0)5 731 01 23
E: obcina@sezana.si

Teden evropskega prijateljstva
Natisni  Pošlji prijatelju
15.4.2016Sežana se je v tednu med 11. in 15. aprilom 2016 spremenila v pravo malo multikulturno mesto, saj je Šolski center Srečka Kosovela gostil dijake in mentorje iz kar petih evropskih držav: Italije, Francije, Estonije, Belgije in Latvije. V sežanski srednji šoli sta se namreč v tem času odvijala dva mednarodna projektna dogodka v okviru programa Erasmus+, in sicer »Live on the Karst« ter »EU-preneurs«. Pri izvedbi posameznih projektnih aktivnosti je sodelovala tudi Občina Sežana.

Namen projekta »Live on the Karst« je sodelovanje dijakov in profesorjev iz Slovenije, Italije ter Francije na različnih področjih (biologija, fizika, kemija, tehnologija, geografija, ekonomija in pravo) pri spoznavanju Krasa in preučevanju kraških pojavov. Šolski center Srečka Kosovela je tokrat gostil kratkoročno usposabljanje pri katerem so dijaki s številnimi ogledi in terenskim delom spoznavali matični Kras ter primerjali analize in raziskave, ki so nastale doslej.

Namen projekta »EU-preneurs« pa je spodbujanje podjetništva pri dijakih ter ustanovitev in vodenje mednarodnega dijaškega podjetja med dijaki iz Slovenije, Estonije, Belgije in Latvije. Tako so dijaki v okviru projektnega tedna pripravljali marketinške strategije mednarodnih dijaških podjetij. Poleg tega so se jim s predavanji in delavnicami predstavili tudi Aljoša Bagola, Jasna Klančišar ter Ožbej Černe.
 
Program je najprej ponudil skupni uvodni del ter predstavitve sodelujočih šol in njihovih lokalnih okolij, nato pa sta se programa ločila. Veliko zanimanja med udeleženci je požela »EUropean friendship party – Zabava Evropskega prijateljstva«, na kateri so se v Mladinskem centru Podlaga zbrali vsi sodelujoči in za srečanje pripravili tipične jedi iz svoje države. V okviru aktivnosti »Meet a local family – Spoznaj lokalno družino«, so dijake iz tujine na domu gostili njihovi slovenski kolegi.

Ob številnih obveznostih je program vseboval tudi obiske in oglede sežanskih, kraških ter ostalih slovenskih turističnih znamenitosti. Udeležence so navdušili lipicanci, naravna in kulturna dediščina, čudovit podzemni svet in ostali kraški pojavi, s katerimi so se nekateri udeleženci srečali v Živem muzeju Krasa. Ravnodušne pa jih niso pustili niti naši običaji in pestra kulinarika. Še posebej pohvalno je, da so se med mladimi spletla nova poznanstva in celo prijateljstva, ki so odlično izhodišče za promocijo Sežane in Krasa tudi v bodoče.

Teden evropskega prijateljstva se je zaključil na Občini Sežana s svečano podelitvijo certifikatov. Koordinacija in organizacija celotnega projektnega tedna je za Šolski center predstavljala velik zalogaj,  so pa rezultati v celoti izpolnili pričakovanja in celo presegli zastavljene cilje.