Občina Sežana
DomovKazaloE-mailvecjemanjse Išči  
Obcinski predpisiVloge in obrazciUradne objaveInformacije javnega znacaja
Občina Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana

T: ++386 (0)5 731 01 00
F: ++386 (0)5 731 01 23
E: obcina@sezana.si

Geopark za enoten Matični Kras
Natisni  Pošlji prijatelju
1.10.2015


Po predhodnih potrditvah občinskih svetov občin Divača, Hrpelje-Kozina, Sežana, Komen in Miren-Kostanjevica, je bil v četrtek, 1. oktobra na 3. seji koordinacije županov kraških občin podpisan SPORAZUM O VZPOSTAVITVI GEOPARKA NA OBMOČJU MATIČNEGA KRASA.

S enotnim ciljem, ki stremi k trajnostnemu razvoju Krasa na regionalni ravni, so se Občine Sežana, Divača, Hrpelje-Kozina, Komen in Miren-Kostanjevica zavezale, da bodo skupaj izvedle aktivnosti, potrebne za vzpostavitev Geoparka Krasa, katerega glavni namen je zagotavljanje koordinacije sistema celovitega in usklajenega upravljanja, ohranjanja identitete, vzdrževanja dediščine ter promocije in trženja kraškega prostora.

Sporazum o vzpostavitvi geoparka na območju Matičnega Krasa predstavlja podlago za formiranje skupnega koordinacijskega telesa in medobčinskih tematskih delovnih skupin, v katere se bo vključevalo tudi zainteresirane lokalne deležnike. Skupine bodo delovale predvidoma na področjih za lokalni razvoj, naravno in kulturno dediščino, izobraževanje in ozaveščanje ter turizem.

Interes za vzpostavitev geoparka se izkazuje tudi na delu Matičnega Krasa, ki se nahaja v Republiki Italiji, zato je sporazum tudi podlaga, da Občina Sežana kot koordinator, sklene Sporazum o vzpostavitvi čezmejnega geoparka z italijansko stranjo. Čezmejni geopark bo tako predstavljal funkcionalno in geografsko zaokroženo območje na celotni planoti – Matičnem Krasu – med Tržaškim zalivom, Vipavsko dolino, Soško oz. Goriško ravnino in ponorom Reke.

Obe strani nameravata interes vzpostavitve Geoparka realizirati skozi skupni evropski projekt, katerega cilj je izvedba začetnih aktivnosti, potrebnih za delovanje geoparka do izpolnjevanja kriterijev za vpis v Evropsko oz. Svetovno mrežo geoparkov, ki pod okriljem UNESCO predstavlja za Kras dodano vrednost ter dodatno promocijo območja.

Poleg tega vzpostavitev Geoparka Kras-Carso ponuja nove možnosti za nadaljnje povezovanje in sodelovanje Krasa z drugimi destinacijami oz. upravljalskimi strukturami.