Občina Sežana
DomovKazaloE-mailvecjemanjse Išči  
Obcinski predpisiVloge in obrazciUradne objaveInformacije javnega znacaja
Občina Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana

T: ++386 (0)5 731 01 00
F: ++386 (0)5 731 01 23
E: obcina@sezana.si

KRAS, finalist Evropske destinacije odličnosti
Natisni  Pošlji prijatelju
25.8.2015Projekt "European Destinations ofExcelleNce" (Evropske destinacije odličnosti) ali krajše EDEN je zasnovala Evropska komisija v skladu z usmeritvami evropske turistične politike. Cilj projekta je usmeriti pozornost na vrednost, raznolikost in skupne značilnosti evropskih turističnih destinacij ter promocija destinacij, kjer je cilj gospodarske rasti zastavljen tako, da zagotavlja družbeno, kulturno in okolijsko trajnost.
TIC Sežana, Območna obrtno-podjetniška zbornica Sežana, Razvojni center Divača, občine Sežana, Divača in Komen, ter JZ Park Škocjanske jame, Slovenija in Kobilarna Lipica smo združili moči in pripravili dokumentacijo za kandidaturo na razpisu EDEN, katerega letošnja tema je bila TURIZEM, LOKALNA KULINARIKA IN GASTRONOMIJA. Pri prijavi na razpis je bilo zelo pomembno, kako na Krasu razvijamo specifično lokalno kulinariko in prispevamo k celovitem oživljanju lokalnega okolja na trajnosten (vzdržen) način ter s tem povečujemo obisk gostov preko celega leta. In prav s pristno kraško kuhinjo, ki jo vključujemo v različne turistične produkte, številnimi kulinaričnimi in gastronomskimi prireditvami, edino v Sloveniji registrirano kolektivno storitveno znamko Ročno rezan pršut, bogato enološko ponudbo, inovativnostjo v kulinariki in pospešenem uveljavljanju sodobnih trženjskih pristopov smo uspeli prepričati strokovno komisijo, da želimo Kras razvijati za nas in prihodnje rodove.
Naziv Krasu prinaša številne prednosti in koristi, tako promocijske kot tudi razvojne. Uvrstitev med EDEN finaliste, pomeni da bomo v okviru destinacije deležni promocije kot primeri dobrih praks tako s strani Slovenske turistične organizacije kot Evropske komisije preko številnih tržno komunikacijskih kanalov, hkrati pa bomo postali članice »Evropske mreže destinacij EDEN z možnostjo včlanitve v Evropsko združenje EDEN. In nenazadnje: mreženje EDEN destinacij prinaša nove možnosti povezovanja tako v Sloveniji kot v Evropi in s tem popestritev in nadgradnjo nove ponudbe.
Uvrstitev med EDEN FINALISTE dokazuje, da je na Krasu, delo na področju turizma začrtano v pravo smer, hkrati pa uvrstitev tudi zavezuje k še intenzivnejšemu delu na področju trajnostnega turizma. Obenem pa je tudi dokaz vsem turističnim akterjem, občinam in institucijam na Krasu, da le povezovanje prinaša dolgoročne in vzdržne sadove.
Avtor: Tom Ločniškar, TIC Sežana