Občina Sežana
DomovKazaloE-mailvecjemanjse Išči  
Obcinski predpisiVloge in obrazciUradne objaveInformacije javnega znacaja
Občina Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana

T: ++386 (0)5 731 01 00
F: ++386 (0)5 731 01 23
E: obcina@sezana.si

Občina Sežana je prostovoljstvu prijazna
Natisni  Pošlji prijatelju
19.5.2015

 

Slovenska filantropija je 19. maja 2015 v Škofji Loki, ob Slovesnem dnevu prostovoljstva, v okviru Nacionalnega tedna prostovoljstva, podelila številna priznanja in nazive najodličnejšim na področju prostovoljstva. Podelitev priznanj je potekala v različnih kategorijah in sicer naj prostovoljci v javni upravi, naj fotografije, posnete v okviru Dneva za spremembe, naj mladi novinar z najboljšim prispevkom o prostovoljstvu, naj Junaki našega časa ter prostovoljstvu prijazna mesta 2015. 

Občina Sežana se je s svojo prijavo potegovala za pridobitev naziva Prostovoljstvu prijazno mesto 2015. Sežana je tako postala ena izmed devetih slovenskih občin, ki se ponaša z laskavim nazivom Prostovoljstvu prijazno mesto 2015. Poleg Sežane so v letošnjem letu naziv prejele še Občina Slovenska Konjice in Občina Vojnik. Nazive Prostovoljstvu prijazno mesto je Slovenska filantropija podelila še šestim občinam (Mestna občina Velenje, Občina Črna na Koroškem, Občina Gornja Radgona, Občina Krško, Občina Ravne na Koroškem ter Občina Škofja Loka), ki so naziv pridobile prvič v letu 2014 in so ga z izpolnjevanjem kriterijev v letu 2015 ponovno potrdile. 

Za pridobitev naziva so občine morale izpolnjevati številne kriterije kot so število prostovoljskih organizacij, ki jih je občina finančno podprla v letu 2014, upoštevanje prostovoljskega dela kot lastni delež sofinanciranja projektov, sodelovanje pri Dnevu za spremembe, Festivalu prostovoljstva ali drugih večjih prostovoljskih akcijah, zagotavljanje prostorske infrastrukture za redno delovanje prostovoljskih organizacij, sodelovanje s prostovoljskimi organizacijami, itd. 

Občina Sežana se zaveda, da je prejeti certifikat plod številnih prostovoljskih aktivnosti, na različnih področjih delovanja, ki jih že vrsto let izvajajo prostovoljske organizacije, društva in posamezniki v naši skupnosti. Prostovoljstvo ima velik pomen za skupnost, saj izboljšuje kakovost življenja v družbi, brani interese posameznikov in skupin, ki so ogroženi, prikrajšani ali potisnjeni ob rob ter predstavlja dodano vrednost delovanju služb in institucij. Nenazadnje pa prostovoljstvo krepi tudi odgovornost do okolja in soljudi. Ob tem se želimo zahvaliti vsem prostovoljcem, ki v lokalno okolje vnašajo skrb, trud in nenazadnje svoj prosti čas ter tako pomagajo graditi skupno dobro.