Občina Sežana
DomovKazaloE-mailvecjemanjse Išči  
Obcinski predpisiVloge in obrazciUradne objaveInformacije javnega znacaja
Občina Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana

T: ++386 (0)5 731 01 00
F: ++386 (0)5 731 01 23
E: obcina@sezana.si

Šola-partner v razvojnih strategijah
Natisni  Pošlji prijatelju
13.5.2014Šolski center Srečka Kosovela Sežana je izpeljal najpomembnejšo aktivnost projekta Leonardo da Vinci, mobilnost VET PRO, odobrenega v letu 2013/14 s strani nacionalne agencije Cmepius. Usposabljanje VET PRO (strokovni delavci s področja poklicnega izobraževanja in usposabljanja: izobraževalci, delodajalci in odločevalci) je bilo namenjeno učiteljem in predstavnikom lokalnega okolja, predvsem tistim, ki se aktivno ukvarjajo z mednarodnimi projekti. Kot lokalni partnerji so k projektu pristopili Občina Sežana z občinskimi zavodi, Območna obrtna zbornica Sežana, ORA-Območna razvojna agencija Krasa in Brkinov ter Intercultural association mobility friends in Agrupamento de escolas de Barcelos, kot partnerski organizaciji v tujini.Usposabljanje je temeljilo na spoznavanju primera dobre prakse naših kolegov v severno portugalskem mestecu Barcelos. Majhno mesto se je s pomočjo projektov, ki jih vodita naši dve partnerski organizaciji, spremenilo v pravo multikulturno središče.

Odlična organizacija in dobro sodelovanje z okoljem omogočata, da je v mestu na enkrat od 100 do 300 udeležencev iz različnih evropskih držav. Tako si mesto gradi evropsko prepoznavnost. Naše usposabljanje je temeljilo na obiskih lokalnih podjetij in institucij, ki so povezane z mednarodnim delovanjem šole.

Obiskali smo ponudnike praktičnega izobraževanja, lokalne obrtnike, ponudnike spominkov, turistično informacijske centre, ponudnike namestitev ter obe partnerski instituciji.V četrtek so nas sprejeli na Občini Barcelos, ki sodeluje kot partner v vseh projektih šole.

 

Poleg usposabljanja so za nas organizirali številne oglede kulturnih znamenitosti ter srečanja s predstavniki iz različnih evropskih držav. Spoznali smo kolege iz Madžarske, Romunije, Finske, Litve, Turčije, Italije in seveda Portugalske. Navezali smo številne stike in bili cel čas mednarodno aktivni. Govorili smo angleško, italijansko, portugalsko in špansko. Vzeli smo si tudi čas za lastno promocijo in naredili pravo modno muho z majicami z motivom Kosovela.

Naučili smo se veliko novega in upam, da bomo spoznanja čim bolj koristno prenesli v lokalno okolje.

Maja Prešeren, koordinatorka