Občina Sežana
DomovKazaloE-mailvecjemanjse Išči  
Obcinski predpisiVloge in obrazciUradne objaveInformacije javnega znacaja
Občina Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana

T: ++386 (0)5 731 01 00
F: ++386 (0)5 731 01 23
E: obcina@sezana.si

Podpis pogodbe za dobavo dveh gasilskih vozil
Natisni  Pošlji prijatelju
16.5.2014
16.5.2014, je sežanski župan Davorin Terčon, skupaj s predsednikom PGD Sežana Simonom Hlačarjem in predsednikom PGD Lokev Janijem Stoparjem, podpisal pogodbo za dobavo dveh novih gasilskih vozil GCGP-1 z dobaviteljem vozil Gasilska vozila Pušnik d.o.o. iz Črešnjevca pri Slovenski Bistrici.

Sredstva za nakup novih vozil v višini 460.000,00 EUR bo zagotovila Občina Sežana, ki je del sredstev (28.650,00 EUR za vsako vozilo) pridobila na razpisu Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje iz naslova sredstev za sofinanciranje nabave gasilskih vozil za gašenje požarov v naravnem okolju. Vozilo za PGD Sežana bo dobavljeno v mesecu oktobru, za PGD Lokev pa v novembru 2014.

Glede na to, da je območje občine Sežana zaradi specifičnih klimatskih in vegetacijskih pogojev posebej izpostavljeno požarom v naravi, bosta novi gasilski vozili prvenstveno namenjeni gašenju te vrste požarov. V vozilih bo nameščena vsa potrebna oprema za gašenje požarov v urbanem okolju, industrijskih obratih ter na prometnih sredstvih in bosta primerni za posredovanje tudi v ostalih tehničnih intervencijah. Rezervoar za vodo zmogljivosti 3000 litrov se bo lahko uporabljal tudi za prevoz pitne vode. Vozili bosta opremljeni z električnim agregatom in svetlobnim stolpom, ki omogoča osvetlitev neposredne okolice vozila tudi ponoči, izolirnimi dihalnimi aparati ter številnimi orodji in pripomočki, ki jih gasilci potrebujejo pri svojem delu. Težji gasilski vozili bosta posebej prilagojeni za vožnjo tudi na slabše prevoznih terenih.

Čeprav trenutne razmere niso najbolj naklonjene investicijskim vlaganjem, se na Občini Sežana zavedamo, da je za uspešno zmanjševanje posledic požarov in drugih nesreč poleg strokovno usposobljenega kadra pomembno zagotoviti tudi sodobno gasilsko reševalno in zaščitno opremo. Z nakupom novih vozil za PGD Sežana in PGD Lokev, ki bosta nadomestili starejši dotrajani vozili, zaključujemo cikel opremljanja prostovoljnih gasilskih društev s težjimi gasilskimi vozili. PGD Povir in PGD Štjak sta novi gasilski vozili GCGP-2 namreč dobili v letu 2011.