Občina Sežana
DomovKazaloE-mailvecjemanjse Išči  
Obcinski predpisiVloge in obrazciUradne objaveInformacije javnega znacaja
Občina Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana

T: ++386 (0)5 731 01 00
F: ++386 (0)5 731 01 23
E: obcina@sezana.si

Viktorija Bernetič in PGD Sežana dobitnika priznanj Civilne zaščite
Natisni  Pošlji prijatelju
6.3.2014
Ob počastitvi dneva Civilne zaščite, ki ga obeležujemo 1. marca, je v Hrpeljah potekala osrednja regijska proslava, na kateri so bila podeljena priznanja najzaslužnejšim posameznikom in skupinam, ki delujejo na področju zaščite, reševanja in pomoči.

Med petnajstimi letošnjimi nagrajenci z območja Izpostave Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Postojna sta bila tudi naša občanka – dolgoletna članica Prostovoljnega gasilskega društva Sežana in tajnica Kraške gasilske zveze Viktorija Bernetič, ter Prostovoljno gasilsko društvo Sežana, ki letos praznuje častitljivo 120-letnico delovanja.

Prejemnica bronastega znaka Civilne zaščite Viktorija (Vika) Bernetič je članica Prostovoljnega gasilskega društva Sežana od leta 1987, od leta 1991 pa vestno opravlja svoje delo tudi kot tajnica Občinske gasilske zveze, danes Kraške gasilske zveze. Gasilstvo na Krasu nedvomno predstavlja najpomembnejši del sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, zato predstavljajo zanesenjaki, kakršna je Viktorija Bernetič, pomemben dejavnik pri razvijanju in krepitvi organiziranosti gasilstva ter pripravljenosti za zaščito, reševanje in pomoč. S svojim vestnim in zagnanim delom v gasilskem društvu in zvezi ter pripravljenostjo pomagati drugim je Vika odličen zgled mladim, ki stopajo na pota gasilstva.

Drugi letošnji dobitnik priznanja Civilne zaščite iz naše občine je Prostovoljno gasilsko društvo Sežana, ki je bilo ustanovljeno leta 1894 in je tedaj pomenilo veliko prelomnico pri varovanju in ohranjanju življenj in premoženja na Krasu. Skozi celotno obdobje svojega delovanja predstavlja PGD Sežana steber razvoja in krepitve varnosti pred naravnimi in drugimi nesrečami na območju občine Sežana.
Odlična usposobljenost, izjemna požrtvovalnost članov društva ter njihova pripravljenost pomagati drugim kljubujejo tudi slabšim razmeram za delo, ki so posledica dejstva, da društvo zadnjih 20 let nima lastnih prostorov. Prostovoljno gasilsko društvo Sežana je pomemben delež prispevalo tudi k razvoju poklicne gasilske enote Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana, saj je bilo društvo zibelka za številne kadre, ki so se kasneje zaposlili v poklicni gasilski enoti.
Velika pozornost, ki jo v gasilskem društvu namenjajo izobraževanju in usposabljanju svojih članov, krepitev samozaščitne kulture med občani ter izjemno aktivno delo z mladimi, so zagotovilo za nadaljnji razvoj ter krepitev varnosti pred naravnimi in drugimi nesrečami v občini Sežana. Zlato priznanje Civilne zaščite za dolgoletno aktivno delovanje na področju gasilstva ter zaščite in reševanja bo Prostovoljno gasilsko društvo Sežana prejelo na svoji slovesnosti ob 120-letnici delovanja.

Nagrajencem sta priznanja podelila generalni direktor Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Darko But ter poveljnik Civilne zaščite za Notranjsko Štefan Majcen.
Besedilo in foto: Ana Pirc