Občina Sežana
DomovKazaloE-mailvecjemanjse Išči  
Obcinski predpisiVloge in obrazciUradne objaveInformacije javnega znacaja
Občina Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana

T: ++386 (0)5 731 01 00
F: ++386 (0)5 731 01 23
E: obcina@sezana.si

Primorska ZA vedno
Natisni  Pošlji prijatelju
14.9.2013

Državni praznik vrnitve Primorske k matični domovini, ki ga od leta 2006 obeležujemo v spomin na uveljavitev Pariške mirovne pogodbe, je bil letos s slovesnostjo vseh primorskih občin obeležen 14. septembra na hipodromu Kobilarne Lipica. Slovesnost, ki jo je organiziralo Združenje borcev za vrednote NOB Sežana ob sodelovanju in podpori Občine Sežana, je potekala v znamenju še drugih za Primorsko posebej pomembnih obletnic – 70. obletnici ustanovitve IX. korpusa, 70. obletnici ustanovitve Prekomorskih brigad in 70. obletnici Skupnosti partizanskih učiteljev. V kulturnem programu prireditve, ki jo je režirala Katja Pegan, je bilo vključenih več kot 400 nastopajočih:

Partizanski pevski zbor Pinko Tomažič iz Trsta, Otroški pevski zbor Brinjevka iz Sežane, solisti An Černe, Gaja Bašič, Manja Miklavčič, Kraška pihalna godba Sežana in Godbeno društvo Prosek, Združeni plesalci Krasa, Akrobatska skupina Flip iz Pirana, Taborniki rodu Kraških j'rt iz Sežane, dresurni konji Kobilarne Lipica, piloti Aerokluba Gorica in športno padalska enota Slovenske vojske.

Z željo, »da bi bila Primorska tudi v prihodnje simbol združevanja in ne delitev«, je dobrodošlico na Krasu zbranim zaželel župan Občine Sežana, Davorin Terčon, slavnostna govornica na prireditvi, predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek, pa je poudarila, da se moramo zavedati svoje zgodovine, ko nam odsotnost meje včasih prehitro zamegli celovitost zgodovinske slike. Udeležence prireditve so nagovorili tudi predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Sežana Bojan Pahor in dolgoletni ravnatelj študijske knjižnice v Trstu Milan Pahor. Slovesnosti so se udeležili tudi predsednik države Borut Pahor, ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Tina Komel ter minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo, poslanci DZ, veleposlaniki, predstavniki sodne veje oblasti, primorski župani in svetniki. Bogat program prireditve je v čudovitem ambientu pričaral vzdušje, ki bo več kot 10.000 obiskovalcem še dolgo ostalo v spominu.