Občina Sežana
DomovKazaloE-mailvecjemanjse Išči  
Obcinski predpisiVloge in obrazciUradne objaveInformacije javnega znacaja
Občina Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana

T: ++386 (0)5 731 01 00
F: ++386 (0)5 731 01 23
E: obcina@sezana.si

Kako lahko ukrepam sam – napotki ter predstavitev reševalnih služb in policije
Natisni  Pošlji prijatelju
19.10.2013

 

Projekt »oktober – mesec požarne varnosti«, ki poteka pod okriljem Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje in Gasilske zveze Slovenije in združuje različne aktivnosti s področja varstva pred požarom, nas letos nagovarja s sloganom »ZAČETNI POŽAR LAHKO POGASITE SAMI«.

Namen letošnjega projekta je ljudi ozavestiti, da lahko z ustreznim preventivnim ravnanjem sami preprečimo nastanek požara, če pa kljub temu zagori, lahko začetni požar po svojih močeh in zmožnostih z ustreznim ukrepanjem pogasimo sami oz. vsaj omejimo njegov razvoj.

Aktivnostim na področju spodbujanja preventivnega delovanja vsakega posameznika so se kot vsako leto pridružili tudi sežanski poklicni gasilci, ki so v sodelovanju z Zdravstvenim domom Sežana, tamkajšnjo policijsko postajo in Občino Sežana v soboto, 19. oktobra 2013, občanom predstavili, kako pravilno postopamo v različnih situacijah, ki ogrožajo naše zdravje in varnost.

Poučni prikaz z napotki, kako se sami lotimo gašenja začetnega požara v kuhinji, kako pravilno ukrepamo ob požaru na plinski tlačni posodi ter uporabljamo ročni gasilnik, je pritegnil pozornost kar nekaj obiskovalcev. Svoj prispevek k ozaveščanju občanov so dodali reševalci Reševalne postaje Zdravstvenega doma v Sežani, ki so zbrane podučili, kako oskrbimo osnovne rane in poškodbe ter prikazali ukrepanje z avtomatskim defibrilatorjem ob nenadnem zastoju srca. Sobotni dogodek so sooblikovali tudi policisti s službenimi psi in prikazom iskanja drog v osebnem avtomobilu.

Čeprav je spodbuda k samozaščitnemu in preventivnemu delovanju posebej poudarjena v mesecu oktobru, se je pomembno vseskozi zavedati, da kot posamezniki delimo odgovornost za življenje v varnem okolju, zato naj preventivno ravnanje na področju varstva pred požarom, pa tudi drugih nesreč, postane naša vsakdanja drža.