Občina Sežana
DomovKazaloE-mailvecjemanjse Išči  
Obcinski predpisiVloge in obrazciUradne objaveInformacije javnega znacaja
Občina Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana

T: ++386 (0)5 731 01 00
F: ++386 (0)5 731 01 23
E: obcina@sezana.si

Aino Kosovel se je poslovila
Natisni  Pošlji prijatelju
22.7.2013

Aino je Tomaj pogosto obiskovala. O Tomaju in svojih sorodnikih je spregovorila v pogovoru z Jolko Milič leta 1996. Ta pogovor je bil objavljen v Reviji Kras 27. maja 1996 (Kras, št. 14, str. 32-33), ki je v celoti posvečena Kosovelu in njegovi družini.
Tako je na vprašanje »Domnevam, da ste s člani ožje in širše družine hodili na bližnje pokopališče … Kako ste doživljali ta sveta romanja?« odgovorila:
»Na tomajsko pokopališče sem hodila vsako jutro zalivat cvetje. Kostanji so ob vhodu nudili blagodejno senco grobovom. In do sončne pripeke je v rosi zjutraj vse vzcvetelo, do večera pa je bilo vse posušeno. Tako smo morali vedno zalivati grob zjutraj in zvečer, če smo želeli imeti negovanega.
Slavčki so ob večerih prepevali v maju in tedaj smo doživljali vso pokrajinsko liriko Srečkove poezije. S teto Anico, s teto Karmelo, z Onkelom, z mamo smo vsak dan obiskovali pokopališče. Kot na obisk smo hodili tja…«
Čisto na koncu pogovora je Aino spregovorila »/…/ še o 'o nevprašanih stvareh' To so same bolečine, izvirajoče iz ljubezni. Celi jih ljubi bog in šele kasneje se znajdemo v lastnih besedah. Šele, ko umremo, v njih spet zaživimo, če pomaga Vstajenje našega Odrešenika najti pot, resnico …
Aino Kosovel želimo miren počitek na kraški zemlji. Hiša bo po njeni smrti postala v celoti last Občine Sežana in bo v celoti ohranjena, kot si je želela Karmela Kosovel: vsak, kdor bo vstopil vanjo, bo lahko začutil medsebojno povezanost in globino duha družine Kosovel.

Magdalena Svetina Terčon