Občina Sežana
DomovKazaloE-mailvecjemanjse Išči  
Obcinski predpisiVloge in obrazciUradne objaveInformacije javnega znacaja
Občina Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana

T: ++386 (0)5 731 01 00
F: ++386 (0)5 731 01 23
E: obcina@sezana.si

Že 10 let uspešnega delovanja Mladinskega hotela Pliskovica
Natisni  Pošlji prijatelju
13.6.2013

Leta 2003, ko je Občina Sežana odprla prvi hostel na Krasu in ne-nazadnje tudi prvi hostel na slovenskem podeželju, nihče natanko ni vedel, kakšna prihodnost ga čaka. Pod okriljem Zavoda za šport, turizem in prosti čas Sežana, deluje Hostel Pliskovica še danes. Zelo pomembno vlogo so pri razvoju samega hostla odigrali tudi vaščani vasi Pliskovica, ki so že od vsega začetka podpirali idejo in bili pripravljeni obrniti nov list v zgodovini vasi.

Mladinski hotel Pliskovica je za svoj razvoj izbral težko pot: 400 let stara Siamčeva domačija, ki je bila obnovljena pod budnim očesom strokovnjakov Zavoda za spomeniško varstvo iz Nove Gorice, je ohranila svoj duh preteklosti. Je živ dokaz, kako lahko tudi staro podirajočo se hišo, ki je zaščitena kot kulturni spomenik, obnovimo, ohranimo in vanjo umestimo novo vsebino.
Občina Sežana namenja iz občinskega proračuna Zavodu ŠTIP za enoto MH Pliskovica sredstva za delno kritje materialnih stroškov in kritje 1,5 plače zaposlenih. Hostel je tržna dejavnost, vendar pa zelo veliko vlaga tudi v sam razvoj in promocijo Krasa; v njem deluje info točka, skrbi za urejanje številnih spletnih strani, vodi neformalno koordinacijo za turizem Krasa, je glavni skrbnik Kraške vinske ceste, je koordinator različnih projektov, velik del energije pa vlaga tudi v razvoj novih turističnih produktov, ključnih za uspešen razvoj celotnega območja občine Sežana. Za vse aktivnosti pa sredstva občine seveda ne zadoščajo, zato je hotel izredno angažiran pri pridobivanju dodatnih sredstev na domačih in evropskih razpisih.

Hostel letno obišče v povprečju več kot 3000 gostov, kar predstavlja cca 30% zasedenost letno, od tega 60% slovenskih gostov, 40% pa tujih gostov. V zadnjih letih beležijo rast gostov iz tujine, povprečna doba bivanja tujih gostov se daljša, danes v povprečju gostje v njem prespijo 1,7 dni.

V okviru praznovanja 10.obletnice delovanja je bilo predstavljeno tudi Poletje v Pliskovici, ki je letošnja novost, saj združuje vse prireditve, ki bodo popestrile poletno dogajanje vasi. Pričelo se je z delavnico pletenja košev, nadaljevalo pa v Poletno muzejsko nočjo z odprtjem razstave Pastirsko življenje na Krasu, ki prikazuje bogato zapuščino kraških pastirjev. Z različnimi koncerti, delavnicami, pohodi in predstavami se bo bogat program nadaljeval vse do 31.08.2013, ko se bo zaključil s pohodom na Volnik.