Občina Sežana
DomovKazaloE-mailvecjemanjse Išči  
Obcinski predpisiVloge in obrazciUradne objaveInformacije javnega znacaja
Občina Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana

T: ++386 (0)5 731 01 00
F: ++386 (0)5 731 01 23
E: obcina@sezana.si
Prva stran    Novice in obvestila

4,6 milijonov evrov za vzpostavitev regionalne kolesarske povezave med Sežano in Komnom
Natisni  Pošlji prijatelju
3.8.2021Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je, v sodelovanju s posredniškim organom – Ministrstvom za infrastrukturo, potrdila projekt »Regijske kolesarske povezave na Krasu – Projekt GEOMOB«. Gre je skupen projekt Občine Sežana in Občine Komen v skupni vrednosti 4.640.371 EUR, pri čemer bo Občina Sežana prejela 1.971.215 EUR evropskih in državnih sredstev, Občina Komen pa 1.832.368 EUR.

V okviru projekta se bo do konca leta 2023 uredilo 27,2 km kolesarskih poti, od tega 14,6 km na območju občine Sežana in 12,6 km na območju občine Komen. Dela zajemajo ureditev 19,9 km dolge glavne trase med Sežano in Komnom ter tri ločene povezovalne krake v občini Komen, ki se navezujejo na glavno traso.
Glavna trasa preide z območja občine Komen na območje občine Sežana pri Kosoveljah, poteka skozi vas Kosovelje in nadalje po regionalni cesti Komen – Krajna vas, skozi Krajno vas do priključka na regionalno cesto Krajna vas – Dutovlje, tam cesto prečka in se nadaljuje po poti Marije Terezije do regionalne ceste Dutovlje – Repentabor. Po slabem kilometru vožnje po državni cesti glavna kolesarska trasa ponovno zavije na gozdno cesto ter se nato priključi na lokalno cesto Sežana – Dol pri Vogljah, po kateri poteka približno en kilometer. Nasproti Centra za ravnanje z odpadki kolesarska trasa zavije na javno pot Smetišče – Sežana, ki se povezuje tudi s planinsko potjo Stara šola – Kosovelova domačija. Pod hribom Tabor poteka trasa po nadvozu nad avtocesto in se nadaljuje do zaključka trase pri parkirišču ob pokopališču.

Investicija vključuje:
-    ureditev kolesarskih poti s protiprašno zaščito (17,2 km) in asfaltno prevleko (2,5 km) ter kot mešani promet (7,1 km) in kot kolesarski pas v voznem pasu skozi Komen (0,4 km),
-    označitve in signalizacijo,
-    ureditev počivališč (Komen, Kobjeglava in Volčji Grad ter Kosovelje in na poti Marije Terezije na križišču proti Dutovljam),
-    ureditev kolesarnice na parkirišču pri pokopališču v Sežani.