Občina Sežana
DomovKazaloE-mailvecjemanjse Išči  
Obcinski predpisiVloge in obrazciUradne objaveInformacije javnega znacaja
Občina Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana

T: ++386 (0)5 731 01 00
F: ++386 (0)5 731 01 23
E: obcina@sezana.si
Prva stran    Novice in obvestila

Z razmerami v sežanskem domu upokojencev se je seznanil minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti
Natisni  Pošlji prijatelju
22.12.2020Potem ko je bil še pred 14 dnevi Dom upokojencev Sežana eden redkih slovenskih domov brez okužb s koronavirusom, se te dni soočajo z resnično težko preizkušnjo. V domu je trenutno okuženih 165 od 179 varovancev, osem so jih prepeljali v bolnišnico. Danes so testirali še 19 zaposlenih in med njimi odkrili osem novih okužb. Pred tem je bilo med zaposlenimi okuženih 21 oseb. Razmere v sežanskem domu si je danes ogledal tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj.

Zaradi izbruha okužb v domu so se z ministrom in njegovimi sodelavkami danes na Občini Sežana sestali sežanski župan David Škabar, regijski poveljnik civilne zaščite Sandi Curk, vodja regijske ekipe območne enote CZ Koper za področje domov starejših občanov Gabrijela Valenčič, glavna sestra Zdravstvenega doma Sežana Mateja Prelc in poveljnik CZ Občine Sežana Simon Hlačar.

Prisotni so ministra seznanili s trenutnimi razmerami v zavodu, razpravljali pa so tudi o zdravstvenem stanju stanovalcev in izvajanju njihove oskrbe, načrtovanju in organizaciji dela ter možnostih za zagotavljanje dodatnega kadra.

Župan je izpostavil trud in požrtvovalnost direktorice ter zaposlenih za preprečitev okužb v preteklih mesecih in izrazil zaskrbljenost nad visokim deležem okužb v Domu upokojencev Sežana in nad ponovnim pojavom okužb v Domu na Krasu v Dutovljah. Župan je poudaril, da nudi Občina Sežana obema socialnima zavodoma v okviru svojih pristojnosti, vso pomoč in podporo.

Regijski poveljnik CZ za Notranjsko je povedal, da »gre za najtežjo obliko epidemije v domovih za starejše v naši regiji, vendar verjamemo, da bo oskrba varovancev še naprej takšna, kot jo potrebujejo in kot mora biti.«

Mateja Prelc je pohvalila izjemen odnos zaposlenih, ki se kljub nezavidljivi situaciji trudijo, da stanovalcem tudi v teh težkih časih zagotovijo kar se da prijetno bivanje in obenem povedala, da bo Zdravstveni dom Sežana v okviru svojih možnosti zagotovil dodatno kadrovsko pomoč.  
 
Izredno pomembno je, da so domu upokojencev (v času, ko se sooča tudi s kadrovskimi težavami zaradi okužb) na pomoč priskočili štirje koordinatorji zdravstvene nege, ki delujejo v okviru delovne skupine pri ministrstvu za zdravje, med njimi je en sanitarni inženir in tri diplomirane medicinske sestre, ki pomagajo pri strokovnem delu. Kot je povedala regijska koordinatorka pa zaposlenim pomaga tudi osem predstavnikov iz domov za starejše Nova Gorica, Gradišče nad Prvačino, Izola in Koper.

Poveljnik CZ Občine Sežana je prisotne seznanil s koordinacijo in logistično podporo občinskega štaba CZ ter prostovoljnih gasilcev pri pripravi prostorov za nameščanje stanovalcev.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Cigler Kralj je izpostavil, da je situacija v Sežani izjemno resna. Poudaril je, da se je v pogovoru z vpletenimi prepričal, da »so sedaj stvari pod nadzorom«. Pri tem je pohvalil prizadevanja ekipe doma upokojencev, CZ, lokalne skupnosti, zdravstvenega doma, epidemiologov in vseh ostalih, ki pomagajo pri reševanju razmer. Prav tako pa je obljubil kadrovsko pomoč, če jo bodo v prihodnjih dneh v sežanskem domu upokojencev potrebovali.