Občina Sežana
DomovKazaloE-mailvecjemanjse Išči  
Obcinski predpisiVloge in obrazciUradne objaveInformacije javnega znacaja
Občina Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana

T: ++386 (0)5 731 01 00
F: ++386 (0)5 731 01 23
E: obcina@sezana.si
Prva stran    Novice in obvestila

Med epidemijo več nasilja
Natisni  Pošlji prijatelju
24.11.2020

Ob 25. novembru, ki ga je Generalna skupščina Združenih narodov razglasila za mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami, želimo posebej opozoriti na težave ne le žensk in deklet, pač pa tudi vseh drugih ranljivih skupin v povezavi z nasiljem v družini.  

Kot ugotavljajo vladne in nevladne organizacije, ki delujejo na področju preprečevanja nasilja v Obalno – kraški regiji, se je nasilje v družinah v času poslabšanja epidemioloških razmer povečalo oziroma, da žrtve nasilja v tem času nasilje v družini doživljajo pogosteje in, da je le-to bolj intenzivno.

Policija je v času prvega vala epidemije obravnavala 177 kaznivih dejanj nasilja v družini, kar je 20 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Najpogosteje so žrtve fizičnega, psihičnega in ekonomskega nasilja ali kombinacije naštetih oblik nasilja ženske, storilci večine kaznivih dejanj pa njihovi zdajšnji ali nekdanji partnerji, piše Slovenska tiskovna agencija. Po ugotovitvah policije sicer žrtve nasilja v času epidemije težje pokličejo na pomoč. Glede na to pozivajo vse, ki zaznajo nasilje, naj ga prijavijo policiji.

Mreža pomoči žrtvam nasilja v družini Južna Primorska vsem žrtvam nasilja sporoča, da si zaslužijo živeti varno ter, da pomoč obstaja tudi v času razglašene epidemije. Ob tem svetujejo, da za pomoč obrnejo na katerega od spodaj navedenih kontaktov:Priloge:
 Izjava za javnost - 25.november - mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami