Občina Sežana
DomovKazaloE-mailvecjemanjse Išči  
Obcinski predpisiVloge in obrazciUradne objaveInformacije javnega znacaja
Občina Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana

T: ++386 (0)5 731 01 00
F: ++386 (0)5 731 01 23
E: obcina@sezana.si
Prva stran    Novice in obvestila

Spremembe pri prehajanju meje
Natisni  Pošlji prijatelju
14.11.2020

Vlada Republike Slovenije je izdala Odlok o spremembah Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije, ki prične veljati 16. novembra 2020.

Spremembe pri nekaterih izjemah za vstop brez napotitve v karanteno
Po spremembi odloka se dnevnemu delovnemu migrantu omogoči vstop v Slovenijo, če se ta na podlagi dokazil vrača v 14 urah po prehodu meje.

Prehajanja meje zaradi neodložljivih osebnih opravkov po novem ne bo več dovoljeno. Časovna omejitev prehajanja meje zaradi nujnih poslovnih razlogov pa je s spremembo odloka skrajšana na 12 ur (prej 48 ur).

S spremembo odloka bodo od ponedeljka iz seznama izjem izvzeti tudi lastniki oz. najemniki nepremičnin in plovil v sosednji državi, prav tako pa med izjemami ne bo več oseb, ki pomagajo pri sezonskem pobiranju kmetijskih pridelkov.

Novost je tudi pri izjemi, ki se nanaša na prehajanje meje iz družinskih razlogov, po kateri obisk ožjih družinskih članov v roku 72 ur ne bo več mogoč zunaj EU oziroma schengenskega območja.

Spremembe na rdečem seznamu
Z uveljavitvijo odloka se spreminja tudi rdeči seznam.  
Osebo, ki vstopa v Slovenijo in prihaja iz države na rdečem seznamu, se zaradi morebitne okužbe z virusom SARS-CoV-2 napoti v karanteno za deset dni. Oseba pa v karanteno ne bo napotena, če ob prehodu meje predloži negativni izvid testa za prisotnost SARS-CoV-2 (COVID-19), ki ni starejši od 48 ur, ali spada v katero izmed izjem.
Oseba, ki v Slovenijo prihaja iz države, ki je uvrščena na oranžni seznam, lahko vstopi brez omejitev in brez karantene.

Prekinitev karantene z negativnim izvidom testa za prisotnost SARS-CoV-2
Še naprej ostaja veljavna možnost prekinitve prestajanja karantene, če oseba, ki je bila po vstopu v Slovenijo napotena v karanteno, med karanteno opravi testiranje in nato predloži negativni izvid testa za prisotnost SARS-CoV-2. Testiranje se sme opraviti šele peti dan po napotitvi v karanteno na domu.

Kontrolne točke ob meji s Slovenijo (Italija, Avstrija in Madžarska)
Državno mejo izven kontrolnih točk z Italijo lahko prestopajo samo državljani Slovenije in Italije ter državljani držav članic EU ali schengenskega območja, ki imajo prebivališče v administrativnih enotah v Italiji, ki mejijo na Slovenijo. Podobno je z Avstrijo in Madžarsko.Več na:


Povezava do odloka: