Občina Sežana
DomovKazaloE-mailvecjemanjse Išči  
Obcinski predpisiVloge in obrazciUradne objaveInformacije javnega znacaja
Občina Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana

T: ++386 (0)5 731 01 00
F: ++386 (0)5 731 01 23
E: obcina@sezana.si
Prva stran    Novice in obvestila

Več sredstev za boj proti brezposelnosti
Natisni  Pošlji prijatelju
16.9.2020

Občina Sežana že od leta 2013 vsako  leto razpisuje sredstva za spodbujanje zaposlovanja in samozaposlovanja. Sredstva iz proračuna so na podlagi Pravilnika o spodbujanju zaposlovanja v občini Sežana namenjena za tri ukrepe, in sicer za ukrep spodbujanja prve zaposlitve oziroma pripravništva, ukrep spodbujanja novih zaposlitev in ukrep spodbujanja samozaposlitve. V letih od 2013 do 2019 je bilo tako na podlagi javnega razpisa sofinanciranih 25 novih delovnih mest in 95 samozaposlitev.

Tudi v letu 2020, v katerem nas je doletela epidemija COVID-19, je Občina Sežana ponudila pomoč brezposelnim in malemu gospodarstvu. V mesecu februarju je bil objavljen Javni razpis za sofinanciranje stroškov samozaposlitve v občini Sežana, ki je bil kasneje v mesecu maju ponovno objavljen.  Zaradi razmer, ki so nastale na trgu dela kot posledica epidemije COVID–19, je Občina Sežana podaljšala rok prijave do 21.8.2020 in tako omogočila prijavo več brezposelnim osebam. V času razglašene epidemije je namreč na območju občine Sežana veliko oseb ostalo brez zaposlitve. Posledično se je povišala stopnja brezposelnosti, ki je po zadnjih podatkih Zavoda RS za zaposlovanje za mesec junij 2020 znašala 9,1%. V istem obdobju lani (junij 2019) je bila stopnja brezposelnosti 5,9%.

Nekatere brezposelne osebe so poiskale rešitev prav v Javnem razpisu za sofinanciranje stroškov samozaposlitve v občini Sežana. Zaradi velikega števila prijav in višje stopnje brezposelnosti se je Občina Sežana odločila, da poviša višino sredstev na 68.000 EUR. S tem je Občina Sežana zagotovila, da bodo vsi prijavitelji, ki izpolnjujejo razpisne pogoje prejeli subvencijo v najvišjem možnem znesku (4.000 EUR), ki je bil določen v besedilu javnega razpisa. Namen javnega razpisa je namreč po Pravilniku o spodbujanju zaposlovanja v občini Sežana zmanjševanje brezposelnosti in spodbujanje podjetniške iniciative v malem gospodarstvu.