Občina Sežana
DomovKazaloE-mailvecjemanjse Išči  
Obcinski predpisiVloge in obrazciUradne objaveInformacije javnega znacaja
Občina Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana

T: ++386 (0)5 731 01 00
F: ++386 (0)5 731 01 23
E: obcina@sezana.si
Prva stran    Aktualno    Civilna zaščita    Arhiv    Preverjanje ekip prve pomoči v Sežani, 28.5.2016

REGIJSKO PREVERJANJE EKIP PRVE POMOČI TOKRAT V SEŽANI


slike: Amanda Oven

 

Pod okriljem Izpostave Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Postojna in Območnega združenja Rdečega križa Sežana ter v sodelovanju z Občino Sežana je v soboto, 28. maja 2016 v Sežani potekalo XXII. regijsko preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite (CZ) in Rdečega križa (RK).

Otvoritvena in zaključna slovesnost sta potekali na ploščadi pred Zavodom za gasilno in reševalno službo Sežana, kjer je udeležence pozdravila dr. Ljubica Jelušič, podžupanja Občine Sežana, ob zaključku pa poveljnik CZ Republike Slovenije Srečko Šestan.

 

Na regijskem preverjanju je tokrat sodelovalo dvanajst ekip iz osmih občin, in sicer:

Občina Sežana: ekipa PP PGD Povir, ekipa PP OZRK Sežana,

Občina Hrpelje – Kozina: ekipa PP PGD Materija, ekipa PP RK,

Občina Komen: ekipa PP PGD Komen,

Občina Cerknica: ekipa PP PGD Cerknica,

Občina Ilirska Bistrica: ekipa PP OZRK Ilirska Bistrica,

Občina Pivka: dve ekipi OZRK Postojna – Pivka in Občina Pivka,

Občina Postojna: ekipa PP CZ,

Občina Loška Dolina: ekipa PP CZ.

 

Na preverjanju je izven konkurence sodelovala še ekipa PP iz Buj na Hrvaškem.

 

Ekipe so svojo usposobljenost preverjale na štirih deloviščih v mestu Sežana, na katerih so oskrbele 17 poškodovancev. Ti so bili poškodovani v prometni nesreči (delovišče ob Zavodu za gasilno in reševalno službo Sežana), na dijaški zabavi (delovišče pri Mladinskem centru Podlaga), v delovni nesreči zaradi neurja požaru v objektu (delovišče na Trgu 28. avgusta) ter pri prihodu migrantov (delovišče ob slepem železniškem tiru ob cesti proti Orleku).

Vsaka ekipa je za oskrbo poškodovanih na posameznem delovišču imela na razpolago deset minut časa. Za realistični prikaz poškodb je poskrbela skupina za pripravo imitatorjev poškodb.

 

Že drugo leto zapored se je najbolje odrezala ekipa prve pomoči PGD Cerknica. Z zelo majhno razliko točk se je na drugo mesto uvrstila ekipa PGD Materija, tretje mesto pa je zasedla ekipa PP Rdečega Križa iz občine Hrpelje – Kozina. Po mnenju ocenjevalne komisije, ki ji je predsedovala dr. Vlasta Počkaj, so vse ekipe pokazale zelo visoko stopnjo usposobljenosti.

 

Ekipa PGD Cerknica se bo kot prvouvrščena ekipa na regijskem preverjanju udeležila državnega preverjanja ekip prve pomoči, ki bo v mesecu oktobru v Slovenj Gradcu.

 

Poleg utrjevanja in širjenja znanja za preprečevanje nesreč ter obnavljanja teoretičnega in praktičnega znanja članov je namen preverjanja usposobljenosti ekip prve pomoči tudi razvijanje zanimanja za prvo pomoč ter dejavnost Rdečega križa in Civilne zaščite med državljani. Tudi zato smo bili veseli velikega odziva obiskovalcev, ki so spremljali regijsko preverjanje v Sežani.

 

Za uspešno izpeljano regijsko preverjanje v Sežani gre zahvala predvsem predstavnikom Izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Postojna in Območnega združenja Rdečega križa Sežana, ki so poskrbeli za nemoten potek preverjanja. Zahvala gre tudi imitatorjem poškodb, sežanskim gasilcem, povezovalki prireditve, mažoretkam iz Povirja za kulturni program, bivalni dislocirani enoti SVZ Dutovlje v Sežani, kjer so nam prijazno odprli vrata, ter drugim prostovoljcem, ki so pomagali pri izvedbi preverjanja.

 

Naslednje leto bo regijsko preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči potekalo na območju Območnega združenja Rdečega križa Cerknica – Loška dolina – Bloke.slike: Amanda Oven